youngchess.comGens una sumus - Suntem o familie Actualizat la: 22.05.2018 12:42:01
« inapoi

Campionatele Mondiale de Juniori 2005(I)

Campionatul Mondial de juniori, Belfort 19-28 iulie 2005
								Marius Ceteraș, maestru FIDE
          
 
Participarea la cea mai importantă competiție internațională a șahului juvenil este pentru oricine o experință deosebită. O astfel de competiție reprezintă întâlnirea cu viitorul șahului mondial, dar și prilejul de a intra în contact cu șahiști veniți din toate colțurile lumii. 
Ca jucător am avut șansa de a participa la două campionate mondiale de juniori în 1988 și 1991, ambele competiții fiind organizate de România. Dintre protaganoștii acelor întreceri îmi vin în minte nume ca Shirov, Topalov, Lautier, Judith și Zsofia Polgar, Galiamova, Zhu Chen, Kamsky, Almasi în 1988 sau Kramnik, Leko, Akopian, Bologan, Ulibin, H.P.Nielsen, Alexandrov, Vallejo Pons, Gymesi, Macieja, Onischuk, Delchev, Avrukh, Tiviakov. 
Organizarea campionatelor mondiale de juniori în România a contribuit și la afirmarea unor tineri juniori români care se află astăzi în fruntea ierarhiilor naționale sau în topul altor federații naționale. Printre participanții la edițiile din 1988 și 1991 îi regăsim pe Dieter Nisipeanu, Andrei Istrățescu, Corina Peptan, Luminița Cosma, Gabriel Schwartzman, Vajda Levente, Gabriel Christian, Iulian Sofronie, Mihai Grunberg, Alin Berescu, Andrea Sasu Ducșoara, Ranko Szuhanek, Francisc Nemeth, Andrei Florean și mulți alții.
Am plecat așadar spre Belfort cu amintirea acelor campionate în minte, dar și cu speranța că tinerii noștri reprezentanți vor călca pe urmele lui Dieter Nisipeanu, Andrei Istrățescu sau Corina Peptan. De data aceasta mă aflam în premieră în calitate de antrenor a doi participanți la competiție, Tudor Sfârlog și Răzvan Teodorescu, de aceea și emoțiile mele erau duble.
La ediția din acest an a campionatelor mondiale delegația oficială a României a fost compusă din 18 persoane, dintre care 13 jucători a căror evoluție va fi prezentată mai jos, Mihai Vasile și ... Corlătescu - părinți, Cristian Palamar și Marius Ceteraș - antrenori și Radu Chirilă având dubla calitate de antrenor al lotului și șef al delegației. De fapt delegația noastră a fost chiar mai numeroasă, unii insoțitori ai participanților descurcându-se pe cont propriu în Franța, o alegere care s-a dovedit foarte inspirată. 
Călătoria a fost destul de lungă, circa 40 de ore cu autocarul, dar nu cred ca jucătorii noștri au resimțit foarte tare oboseala drumului. Poate pentru jucătorii din București sau Constanța soluția mai scumpă a deplasării cu avionul ar fi fost de preferat, în schimb pentru jucătorii din Ardeal soluția a fost una foarte bună. Un lucru este cert, având la dispoziție propriul autocar nu am fost nevoiți să suportăm pe propria piele haosul de la începutul turneului, fiindcă trebuie să spun de la bun început, organizatorii francezi au fost total depăsiți din punct de vedere organizatoric. Mai multe delegații au fost “uitate” pe aeroporturile din Mulhouse și Basel, deși organizatorii promiseseră solemn în invitația oficială că vor asigura transportul de la aeroport și chiar percepuseră 100 euro ca taxă de organizare în care era inclusă și onorarea acelui serviciu. De exemplu delegația indiana a ajuns la Belfort îmbarcată în taxiuri și, astfel, cu 1000 euro mai puțin prin buzunare.
Surprizele cu care francezii i-au întâmpinat pe participanți au continuat. Cei puși de organizatori să ofere informații nu vorbeau decât franceză, așa că limbajul semnelor a devenit rapid limba oficială. Epuizați după o astfel de “conversație” delegațiile plecau una câte una spre spațiile de cazare rezervate de organizatori. Cum în Belfort nu există decât câteva sute de locuri în camere de hotel, participanții s-au trezit expediați prin localitățile din împrejurimi. Unii mai ghinioniști au ajuns la zeci de kilometri depărtare sau în niște camere de un confort similar cu al unui cămin din România. Despre noi se poate spune că am avut chiar noroc deoarece am fost cazați într-un motel din Sochaux, o localitate cu 5000 de locuitori aflată la 15 km de Belfort și în care se află uzinele Peugot. În cei circa 12 mp ai camerei se găseau un pat dublu (care îndeplinea și rolul de masă pentru tabla de șah), încă un pat etajat, o chiuvetă și un micuț TV color. Dacă în urmă cu doi ani eram surprins să constat la un turneu desfășurat la Buziaș că am dulap, dar nu am nici un umeraș, la motelul din Sochaux am aflat că se poate și invers, adică să ai umerașe în cameră, dar nu și dulap. Toaletele și dușurile comune completează tabloul spațiului în care am fost cazați. Micul dejun se servea la motel, în timp ce prânzul și cina erau servite într-o sală a complexului sportiv din Belfort care a găzduit competiția și unde eram transportați zilnic cu autobuzele.
Pentru aceste “servicii” organizatorii ne-au perceput câte 70 euro/persoană/zi și 100 euro taxă de organizare, asta în condițiile în care camera la motelul în care am fost cazați costa 27 euro/zi indiferent de numărul de persoane din cameră. Vă las pe dumneavoastră să găsiți cuvântul potrivit pentru a-i caracteriza pe organizatori. 
Bucuria (re)întâlnirii cu Valer Eugen Demian și ceilalți membri de origine română ai delegației canadiene m-a făcut să trec mai ușor peste aceste aspecte organizatorice mai puțin plăcute. De altfel pe toată durata competiției relațiile dintre membrii delegației noastre și românii din diaspora au fost excelente.
Sala de joc a fost amenajată într-un patinoar, o idee foarte bună, care a permis antrenorilor și părinților să fie aproape de participanți. Cu un binoclu bun puteai urmări destul de bine din tribune majoritatea partidelor, partidele derby fiind prezentate și pe ecrane. Ca o noutate interesantă a fost posibilitatea de a închiria căști la care să asculți comentariile live ale marilor maeștri Andrei Istrățescu și Igor Rauzis pe marginea celor mai importante partide ale rundei.
La ediția din acest an au participat un număr record de jucători, 463 în competițiile feminine și 642 în cele masculine. Printre delegațiile cu cei mai mulți reprezentanți s-au numărat Franța 106, Spania 40, Germania 34, India 33, SUA 31, Africa de Sud 30, Canada 28, Rusia 27, Polonia 25, Australia, Mexic și Sri Lanka 22, China 21, Emiratele Arabe Unite 20. Dintre acestea cea mai bine organizată mi s-a părut delegația sud-africană care avea totul pus la punct până la cele mai mici detalii.
Turneul a început cu prezentarea celor 82 de delegații, participanții defilând prin fața spectatorilor. La această frumoasă ceremonie drapelul României a fost purtat de Sabina Foișor, posesoarea celui mai bogat palmares în competițiile juvenile dintre reprezentanții noștri. Și astfel pe data de 19 iulie la ora 18, cu doar trei ore întârziere față de programul anunțat, francezii au reușit să dea startul întrecerilor la cele 10 categorii de vârstă ale Campionatelor Mondiale de juniori 2005. 
Sunt sigur că mulți dintre cititorii revistei Gambit au urmărit pe internet evoluția jucătorilor noștri. Din punctul acesta de vedere organizatorii s-au descurcat ceva mai bine, în sensul ca după ce site-ul oficial al competiției a fost nefuncțional primele vreo 2-3 zile, problemele s-au rezolvat și informațiile despre desfășurarea competiției au fost oferite prompt, rundă de rundă. De asemenea eu am încercat să redau atmosfera de la fața locului transmițând regulat mesaje pe grupul de discuții Yahoo RoChess. Voi face totuși o scurtă trecere în revistă a celor 10 turnee pe categorii de vârstă.
Fete 10 ani ( 91 participante)
1.Jue Wang (CHN) 9, 2.Alekcandra Lach (POL) 8.5, 3.Anna Iwanow (POL) 8.5, 4.Sophie Aflalo (FRA) 8.5, 5.Sai Nirupama Kotepalli (IND) 8.5, 6.Yingya Kou (CHN) 8, 7.Nastassia Ziaziulkina (BLR) 8, 8.Cecilia Casusol (PER) 7.5, 9.Magdalena Mucha (POL) 7.5, 10.Ulviyya Fataliyeva (AZE) 7.5 … 36.Alexandra Botez (CAN) 6 … 67.Andrea-Cristina Navrotescu 4.5 …
Autoarea unui finiș irezistibil (4 puncte din ultimele 4 runde) chinezoiaca Jue Wang a depășit-o pe ultima sută de metri pe Anna Iwanow, cea care dominase turneul. Remarcabilă prezența a 3 poloneze în primele 10 clasate.
Debutantă la un campionat mondial și cu un an mai tânără decât majoritatea participantelor, campioana României Andrea-Navrotescu a realizat câteva partide frumoase, dar i-a și scos peri albi tatălui său, maestru internațional Cătălin Navrotescu, prezent și el la Belfort. Andrea are viitorul în față și, foarte probabil, va fi printre protagonistele întrecerii anul viitor.
Canadianca de origine română Alexandra Botez a reușit o clasare în partea superioară a clasamentului. Cu un efort concentrat pe însușirea procedeelor tactice poate face mari progrese în viitor, mai ales că are în tatăl său Andrei Botez și antrenorul Valer-Eugen Demian doi susținători de nădejde.   
Băieți 10 ani (123 participanți)
1.Sahaj Grover (IND) 9, 2.Ivan Bujavshin (RUS) 9, 3.Ulvi Bajarani (AZE) 8.5, 4.Xiaoyong Fu (CHN) 8.5, 5.Daniel Naroditsky (USA) 8, 6.Eng Chiam Yeap (MAS) 8, 7.Jakhongir Vakhidov (UZB) 8, 8.Shiven Khosla (IND) 8, 9.Tomas Laurusas (LTU) 8, 10.Nikita Krayushkin (CAN) 7.5 ... 39.Daniel Vasile 6 ... 50.Daniel Șiclovan 6 ... 73.Radu Doroș 5 ... 
Plecat ca din pușcă cu 7 victorii consecutive, indianul Sahaj Grover confirmă ascensiunea extraordinară din ultimii ani a șahului juvenil indian. Deși ne întâlneam zilnic cu simpaticul malaezian clasat în final pe locul 6, fiind cazați în același motel, nici prin cap nu mi-a trecut că puștiul acela haios ar fi printre cei care se bat pentru titlul mondial.
La această categorie România a avut trei reprezentanți.
Daniel Vasile a pornit foarte bine cu 4.5 din 6 și 5.5 din 8, ratând din păcate finișul. Pot însă afirma cu certitudine că se află pe drumul cel bun, colaborarea cu maestrul Cristian Palamar și sprijinul total al familiei fiind o garanție a unor rezultate bune în viitor.
Campionul național al acestei categorii de vârstă, Daniel Șiclovan, susținut din tribune de mama sa, a alternat partidele bune cu momente mai slabe de joc. In jocul lui curat se simte mâna antrenorului Cornel Pașcalău, un specialist în descoperirea de talente.
Radu Doroș a avut ghinionul să întâlnească doi jucători cu rating peste 2200 de fiecare dată când a ajuns la +1 ceea ce i-a tăiat elanul. Cu mai multă încredere în forțele proprii, poate avea rezultate mult mai bune în viitor.  
Lapidus,M (1599) - Vasile,C (1694)
1.e4 e5 2.Nf3 Nf6 3.Nc3 Nc6 4.Bb5 d6 5.d3 Bd7 6.0-0 Be7 7.Be3 a6 8.Bc4 0-0 9.Nd5 Na5 10.Nxe7+ Qxe7 11.Bb3 Nxb3 12.axb3 Bg4 13.h3 Bh5 14.Re1 Nd7 15.b4 Bg6 16.c3 h6 17.Nd2 f5 18.exf5 Bxf5 19.Ne4 Nf6 20.Nxf6+ Rxf6 21.d4 e4 22.Kh2 d5 23.b5 Qd6+ 24.Kh1 a5 25.b4 Qd7 26.g4 Bg6 27.Qe2 Rf3 28.Kh2 h5 29.Rg1 Qd6+ 30.Kg2 Bf7 31.Rxa5 Rf8 32.Raa1 Be6 33.Kf1 Qh2 34.Qd2 Qxh3+ 35.Ke1 hxg4 36.Qe2 Qh2 37.Kd2 Rxf2 38.Bxf2 Rxf2 39.Rge1 Rxe2+ 40.Rxe2 Qf4+ 41.Kc2 Qf3 42.Kd2 Qd3+ 0-1
Fete 12 ani ( 99 participante)
1.Mari Arabidze (GEO) 10, 2.Nazi Paikidze (GEO) 8, 3.Mariam Danelia (GEO) 8, 4.Thi Kim Phung Vo (VIE) 8, 5.Sahiti Lakshmi (IND) 8, 6.Yelyzaveta Solovyova (UKR) 8, 7.Hejazipour Mitra (IRI) 7.5, 8.Yidi Chen (CHN) 7.5, 9.Alexandra Suarez Calvo (ESP) 7.5, 10.Anna Endress (GER) 7.5 ... 24.Iselin Lolici 6.5 ... 
Dominare totală a micuțelor șahiste gruzine, celebra școlă de șah din Tbilisi continuând să producă jucătoare de mare valoare pe bandă rulantă. Rețineți numele Mari Arabidze ca pe al unei posibile viitoare campioane mondiale. După ce în urmă cu un an gruzina a câștigat grupa de fete 10 ani cu un scor perfect 11 din 11 și campionatul european cu 8.5 din 9, iat-o acum câștigând cu două puncte avans față de rivalele sale.
Iselin Lolici poate fi considerată marea ghinionistă a delegației noastre. Aflată în zona medaliilor cu trei runde înainte de final, Iselin a ratat un câștig simplu în runda a 9-a și a pierdut ultimele două runde ceea ce a aruncat-o pe o poziție care nu reflectă adevărata ei valoare. 
Lolici,I (2049) - Hugues,R (1599)
1.c4 e5 2.g3 Nc6 3.Bg2 g6 4.Nc3 Bg7 5.e4 Nge7 6.Nge2 0-0 7.0-0 d6 8.d3 a6 9.Be3 f5 10.Qd2 Rb8 11.Bh6 Be6 12.Bxg7 Kxg7 13.f4 Qd7 14.b3 Nd8 15.d4 exd4 16.Qxd4+ Kg8 17.Rad1 Ndc6 18.Qd2 Qe8 19.Nd5 Rc8 20.Qc3 Qf7 21.e5 dxe5 22.fxe5 Rfd8 23.Nf6+ Kg7 24.Nf4 Ng8 25.Nxe6+ Qxe6 26.Bd5 Qe7 27.Nxg8 Rxg8 28.Bxg8 Kxg8 29.Rfe1 Re8 30.e6 Qc5+ 31.Kh1 Qf8 32.Rd7 Re7 33.b4 Nb8 34.Rxe7 Qxe7 35.Qf3 c6 36.Qf4 Qe8 37.Qd6 b6 38.e7 Nd7 39.Qxd7 Qxd7 40.e8Q+ 1-0
Băieți 12 ani (125 participanți)
1.Srinath Narayanan (IND) 8.5, 2.Sanan Sjugirov (RUS) 8.5, 3.Samvel Ter Sahakyan (ARM) 8.5, 4.Wesley So (PHI) 8, 5.Yifan Hou (CHN) 8, 6.Ray Robson (USA) 8, 7.Sebastian Iermito (ARG) 8, 8.Gil Popilski (ISR) 8, 9.Parimarjan Negi (IND) 8, 10.Parker Zhao (USA) 8 ... 31.Dragoș Corlătescu 6.5 ... 
Un nou succes indian având la bază un start foarte bun cu 7.5 din 8. Nici la această categorie europenii din afara spațiului ex-sovietic nu s-au făcut remarcați.
Tânăra chinezoaică Yifan Hou, singura participantă a sexului frumos în competițiile masculine, a terminat competiția neînvinsă, fiind la un pas de o medalie.
Dragoș Corlătescu a avut o evoluție constant bună, cu excepția zilei a 5-a când a pierdut ambele partide. Dacă va reuși împreună cu antrenorul său Gheorghe Pepene să-și îmbunătățească repertoriul de deschideri, poate obține rezultate și mai bune. 
Corlatescu,D (1928) - Petenyi,T (2056)
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d3 g6 4.Nbd2 Bg7 5.g3 Nc6 6.Bg2 e6 7.0-0 Nge7 8.Re1 0-0 9.Nf1 Rb8 10.Rb1 b5 11.Bf4 Bb7 12.h4 Nd4 13.N1h2 Nec6 14.Qd2 Nxf3+ 15.Nxf3 e5 16.Bh6 Qa5 17.Bxg7 Qxd2 18.Nxd2 Kxg7 19.c3 Rfd8 20.f4 f6 21.Nf1 b4 22.Ne3 Ba6 23.Bf1 Ne7 24.Kh2 Rd7 25.c4 Nc6 26.Bh3 Rf7 27.Rf1 Nd4 28.Rf2 Bc8 29.Bxc8 Rxc8 30.Rbf1 Rc6 31.Ng4 h5 32.Ne3 œ-œ
Fete 14 ani ( 102 participante)
1.Elena Tairova (RUS) 9, 2.Anastasia Bodnaruk (RUS) 9, 3.Mariya Muzychuk (UKR) 9, 4.Irine Kharisma (INA) 8.5, 5.Elena Winkelmann (GER) 8, 6.Hoan Tran Chau Le (VIE) 7.5, 7.Ana Guadamuro (ESP) 7.5, 8.Ekaterina Jussupow (GER) 7.5, 9.Krishna Ramya (IND) 7, 10.Katrina Snike (LAT) 7 ... 60.Mădălina Anușcă 5 ...
Dominare clară a jucătoarelor din spațiul ex-sovietic. Deși la un moment dat se părea că Mariya Muzychuk va triumfa, o remiză scăpată împotriva unei jucătoare gruzine în penultima rundă a costat-o titlul de campioană mondială.
Cotată printre favoritele întrecerii și având un start bun cu 3.5 din 5, Mădălina a pierdut trei partide consecutive, rezultatul final fiind mult sub posibilitățile sale.
Băieți 14 ani (136 participanți)
1.Liem Le Quang (VIE) 9, 2.Mariyan Boychev (BUL) 8.5, 3.Maxim Matlakov (RUS) 8.5, 4.Ivan Salgado Lopez (ESP) 8.5, 5.Robert Hess (USA) 8, 6.Nan Zhao (CHN) 8, 7.Cristian Chirilă 8, 8.Chenpeng Wei (CHN) 8, 9.Y. Sandeep (IND) 7.5, 10.Gyula Pap (HUN) 7.5 ... 88.Vlad Gaciu (CAN) 5 ...
Mariyan Boychev s-a înecat la mal pierzând ultima rundă după ce condusese tot turneul. Beneficiarul pasului greșit al bulgarului a fost vietnamezul Le Quang, cel care l-a scos pe Cristi Chirilă din lupta pentru medalii în runda a 9-a.
Reprezentantul nostru s-a clasat pe un loc 7 merituos, dar sub posibilitățile sale, înfrângerea accidentală din prima rundă atârnând greu în rezultatul final. De când a început colaborarea cu antrenorul emerit Mihai Ghindă, Cristi este pe o traiectorie ascendentă și prevăd că în foarte scurt timp va cocheta cu echipa olimpică de seniori.
Remarcabilă și evoluția canadianului de origine română Vlad Gaciu, sosit la Blefort împreună cu mama sa, dacă ținem cont că a început să studieze șahul doar în urmă cu doi ani. 
Chirila,I (2350) - Benidze,D (2243)
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bg5 h6 7.Bxf6 gxf6 8.Be2 Nc6 9.Bh5 Bd7 10.Nf5 Ne5 11.f4 Ng6 12.Bxg6 fxg6 13.Nh4 Kf7 14.f5 g5 15.Ng6 Rg8 16.Qh5 Kg7 17.0-0-0 Be8 18.h4 Kh7 19.hxg5 Rxg6 20.fxg6+ Bxg6 21.Qg4 fxg5 22.Qxg5 Bg7 23.Nd5 e6 24.Ne7 Bf7 25.Rdf1 Qe8 26.Rf6 h5 1-0
Fete 16 ani ( 96 participante)
1.Anna Muzychuk (SLO) 9, 2.Miranda Mikadze (GEO) 8.5, 3.Yulduz Hamrakulova (UZB) 8.5, 4.Maria Ignacz (HUN) 8, 5.Dronavalli Harika (IND) 8, 6.Valentina Gunina (RUS) 8, 7.Hanna Leks (POL) 7.5, 8.Sabina-Francesca Foișor 7.5, 9.Olga Kozjukova (LAT) 7.5, 10.Nath Saheli (IND) 7, 11.Anya Corke (HKG) 7
Anna Muzychuk, masa 1 a echipei olimpice feminine slovene, s-a impus fără probleme după ce a condus de la un capăt la celălalt al turneului. 
Sabina Foișor și-a confirmat statutul de favorită fiind permanent în luptă pentru pozițiile fruntașe. Totuși rezultatul final nu cred să o mulțumească, pentru Sabina obiectivul fiind obținerea unei medalii.
Anya Corke, eleva marelui maestru Bela Badea, a avut un start excelent cu 5 din 5, dar trei înfrângeri consecutive în rundele 6-8 au scos-o din cursa pentru medalii.
Foisor,S (2230) - Baptista,A (2025)
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 c5 5.dxc5 Bxc5 6.Nf3 Nc6 7.Bg5 Be7 8.e3 d6 9.Be2 a6 10.0-0 0-0 11.Rfd1 Qc7 12.Rd2 Rd8 13.Rad1 b6 14.Nd5 exd5 15.cxd5 Nxd5 16.Rxd5 Bb7 17.Bxe7 Qxe7 18.Qd2 Ne5 19.Rxd6 Nxf3+ 20.gxf3 Qg5+ 21.Kh1 Re8 22.Rxb6 Red8 23.Rd6 Re8 24.Rg1 Qf5 25.Rg3 Qb1+ 26.Kg2 Qxa2 27.Qd4 g6 28.Bc4 Qa5 29.Rd7 Rf8 30.Qf6 Qh5 31.Bxf7+ Rxf7 32.Qxf7+ 1-0
Băieți 16 ani (153 participanți)
1.Alex Lenderman (USA) 9, 2.Ian Nepomniachtchi (RUS) 8.5, 3.Maxime Vachier-Legrave (FRA) 8.5, 4.Tomasz Warakomski (POL) 8, 5.Seraev Trofimov (RUS) 8, 6.Krisztian Szabo (HUN) 8, 7.Jacek Tomczak (POL) 8, 8.Cyril Monsieux (FRA) 8, 9.Falko Bindrich (GER) 7.5, 10.Rohith Goginenni (IND) 7.5 ... 80.Tudor Sfârlog 5.5 ...
O categorie cu un învingător surprinzător care a avut un finiș senzațional 5 din 5, cu victorie în ultimele două runde asupra liderilor Nepomniachtchi și respectiv Warakomski. Meritoriu și rezultatul lui Cyril Monsieux, elevul lui Andrei Istrățescu la clubul din Belfort.
Tudor Sfârlog a avut o evoluție sub cea ce mă așteptam de la el. Ratări nepermise la acest nivel, dar mai ales o atitudine de automulțumire cu un rezultat mediocru, au condus la un rezultat sub posibilitățile sale. 
Fete 18 ani ( 75 participante)
1.Maria Purtseladze (GEO) 8.5, 2.Bathuyag Mongontuul (MGL) 8.5, 3.Joanna Majdan (POL) 8.5, 4.Salome Melia (GEO) 8, 5.Jolanta Zawadzka (POL) 7.5, 6.Baira Kovanova (RUS) 7.5, 7.Andjelija Stojanovic (SCG) 7.5, 8.Thi Bao Tram Hoang (VIE) 7.5, 9.Gulmira Dauletova (KAZ) 7.5, 10.Karina Szczepkowska (POL) 7.5 ... 30.Elena Ștefan 5.5 ...
O nouă victorie a școlii gruzine, marea învinsă fiind poloneza Zawadzka care nu a reușit să câștige nici o partidă în ultimele 5 runde!
Reprezentanta noastră, Elena Ștefan, a obținut un rezultat sub posibilitățile ei reale. Deși se afla și ea în luptă pentru locurile fruntașe, cu o singură remiză în ultimele 3 runde a alunecat în pluton.
Băieți 18 ani (105 participanți)
1.Ildar Khairullin (RUS) 8.5, 2.Radoslaw Wojtaszek (POL) 8.5, 3.Jacek Stopa (POL) 8, 4.Mark Bluvshtein (CAN) 8, 5.Evgeny Tomashevsky (RUS) 8, 6.Nikita Vitiugov (RUS) 7.5, 7.Wojciech Moranda (POL) 7.5, 8.Arman Pashikan (ARM) 7.5, 9.Evgeny Romanov (RUS) 7.5, 10.Bassem Amin (EGY) 7.5 ... 15.Eduard Văleanu 7 ... 75.Răzvan Teodorescu 4.5 ...
Deja la această categorie de vârstă mulți dintre participanți sunt jucători consacrați, unii având chiar titlul de mare maestru internațional.  Oricare dintre primii 10 clasați ar fi putut câștiga turneul, rusul Khairullin având meritul de a fi rezistat mai bine la presiunea ultimelor runde.
Clasarea în partea superioară a clasamentului a lui Eduard Văleanu confirmă saltul său valoric din ultimii ani, de când a început să lucreze cu antrenorul emerit Mircea Pavlov. Cu o mai bună pregătire teoretică în deschideri, Edy ar putea ajunge în scurt timp mare maestru deoarece joacă cu multă ambiție și tupeu, fără a avea complexe în disputele cu jucătorii mai bine cotați.
Revenit în șah după o întrerupere de aproape doi ani și încă în curs de adaptare cu noul repertoriu de deschideri, Răzvan Teodorescu nu putea emite pretenții deosebite, rezultatul său fiind unul normal pentru nivelul de pregătire la care se află în prezent. 
Astaneh Lopez,A (2304) - Valeanu,E (2398)
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 Nf6 4.Nc3 cxd4 5.Nxd4 a6 6.g3 e5 7.Nde2 b5 8.Bg2 Bb7 9.0-0 Nbd7 10.a4 b4 11.Nd5 Nxd5 12.exd5 Be7 13.a5 Rc8 14.Be3 Qc7 15.Ra4 Ba8 16.Rxb4 Qxa5 17.Rb3 0-0 18.Nc3 Rb8 19.Ra3 Qb4 20.Rxa6 Qxb2 21.Ne4 Qb5 22.Qa1 Bb7 23.Rxd6 Bxd6 24.Nxd6 Qb4 25.Nf5 Rfd8 26.c3 Qf8 27.c4 Ra8 28.Qb2 Ba6 29.Rc1 Rdc8 30.Qe2 g6 31.Nh6+ Kg7 32.Ng4 Kh8 33.f4 Qb4 34.Bf1 exf4 35.Bd4+ Kg8 36.gxf4 Qf8 37.f5 Re8 38.Qf2 Re4 39.Bh3 h5 40.fxg6 fxg6 41.Nf6+ Nxf6 42.Bxf6 Rxc4 43.Rd1 Ra7 44.Qb6 0-1	
Dacă francezii au ratat total din punct de vedere organizatoric debutul campionatelor, finalul a fost salvat de prezența fostului campion mondial Anatoly Karpov printre participanți în ultimele zile. Posibil viitor candidat la președenția FIDE, Karpov a fost extrem de amabil cu toată lumea, a organizat conferințe, a acordat autografe, iar în ultima zi a oferit un simultan proaspeților campioni mondiali.
Concluzii
Deși rezultatele obținute sunt ceva mai bune decât la ediția anterioară, ele se înscriu în seria evoluțiilor slabe din ultimii ani. Adevărul trist este că nu prea contăm în partea superioară a clasamentelor decât prin sportivi proveniți din familii de șahiști și/sau antrenați intensiv de unul sau altul dintre puținii antrenori de valoare pe care îi avem. Lipsa unei strategii a F.R.Șah pentru șahul juvenil se resimte din plin în rezultatele obținute de juniorii noștri în competițiile internaționale de prim rang. Nu are rost să ne amăgim cu salba de medalii obținute la europenele de șah rapid, blitz și dezlegări deoarece la acel campionat participă doar o mână de țări. Valoarea șahului juvenil românesc este dată de evoluția juniorilor noștri la campionatele mondiale, iar această evoluție este încă departe de ceea ce dorim. Clasamentele pe medalii și puncte sunt sugestive.
Clasamentul pe medalii
1.Rusia 2 aur – 4 argint – 1 bronz, 2.Georgia 2-2-1, 3.India 2-0-0, 4-7.China, Slovenia, SUA, Vietnam 1-0-0, 8.Polonia 0-2-3, 9-10.Bulgaria, Mongolia 0-1-0, 11-15.Armenia, Azerbaidjan, Franța, Ukraina, Uzbekistan 0-0-1 
Clasamentul pe puncte (pe baza celor mai bune 10 rezultate individuale)
1.Rusia 85, 2.Polonia 81, 3.India 80.5, 4.Georgia 80, 5.China 77, 6.SUA 75.5, 7.Franța 75, 8.Spania 72, 9.Germania 72, 10.Armenia 71, 11.Azerbaidjan 70.5, 12.Ungaria 69.6, 13.Canada 66.5, 14.Kazahstan 65.5, 15.Bulgaria 65.5, 16.Mongolia 65, 17.Serbia & Muntenegru 65, 18.Belarus 65, 19.Romania 63.5 20.Italia 63.5 ....   

Informații suplimentare despre Campionatele Mondiale de juniori de la Belfort se pot obține de pe site-urile www.belfort-echecs.com și www.echecs.asso.fr