youngchess.comGens una sumus - Suntem o familie Actualizat la: 22.05.2018 12:42:01
« inapoi

Sahul pentru copii


Sahul este grozav pentru copii!
de Leopold Lacrimosa


Studiorile Walt Disney au anuntat ca vor incepe turnarea unui film “ Aleg sa stau” care va aparea in 2005. Este bazat pe cartea “ Aleg sa stau: Un profesor negru refuza sa paraseasca Inner City”, publicata in 2003 de Kensington Publishing si este scrisa de Salome Thomas-EL. Domnul Thomas El, un copil talentat care s-a ridicat prin proiectul Philadelphia, P.a, a castigat o educatie Ivy League si s-a intors la Philadelphia in 1987 pentru a deveni professor la Vauxmiddle School. 
Acolo a inviat clubul de sah si cu o credinta profunda in potentialul elevilor sai i-a invatat pe copii sa joace sah. Copiii acestia au castigat mai departe competitii locale si nationale. Mr. Thomas-EL a folosit aceste realizari ca sa motiveze sute de copii sa frecventeze licee magnet si sa mearga la colegii si universitati importante. Multi au continuat sa faca lucruri importante in educatie si in lumea profesionala. 

Poate sahul sa faca asta pentru copii?

Este rezultatul acesta doar datorita sahului? De fapt este doar un joc, nu-i asa? Ceea ce multi parinti au reusit sa invete este ca sahul poate si intr-adevar ajuta alimentarea gandirii evolutive la copii. Lui Yasser Seirawan, unul dintre primii mari maiestri a Americii, campion mondial la juniori (1987), de patru ori campion al US (1981,1986,1989,2000), de zece ori membru al echipei de sah al US (deasemenea a fost printre performerii de varf la Olimpiada Bled 2002, realizand o medalie de argint pentru performanta) si de cinci ori pretendent la World Crown (1985, 1987,1997,1999,2000), ii place sa spuna ca sahul invata cei cinci R: cititul, scrisul, aritmetica, responsabilitate si respect.


Sahul si cei cinci R pentru copii

Sahul si cititul: pentru ca copii trebuie sa invete din multe carti de sah ca sa-si dezvolte jocul.
Sahul si scrisul:pentru ca regulile la sah cer sa-ti tii scorul la meciuri.
Sahul si matematica: pentru ca fiecare piesa de pe tabla are valoare, unele mai mari decat altele; daca pierzi piesele puternice pentru altele mai slabe te poate costa jocul. 
Sahul si responsabilitatea: pentru ca tu si numai tu iti conduci armata de piese spre cea mai buna desfasurare si deciziile tale rele vor permite ca oamenii tai sa fie capturati cu compensatii putine sau chiar nule, ceea ce te poate costa meciul.
Sahul si respectul: pentru ca tu te respecti pe tine si pe oponentul tau, fiecare joc incepand si sfarsindu-se cu strangere de mana.

Sahul ajuta la dezvoltarea gandirii evolutive la copii

Ca antrenor de sah am vazut ca sahul face mai mult, mult mai mult. Cand copilul se dedica acestui joc regal (sahul este de pe la 560-620 A.D si este cunoscut ca “ rege” al jocurilor si joc al “ regilor”) el incepe sa-si dezvolte gandirea logica, gandirea critica, luarea de decizii, rezolvarea problemelor ca si abilitatile matematice: algebra si geometria.
Un studiu al dr. Peter Dauwergnw de la Universitatea din Sydney arata ca studentii care joaca sah si-au ridicat scorul de IQ in urmatoarele arii:
o	Si-au intarit abilitatile de rezolvare ale problemelor
o	Au invatat sa ia decizii dificile si abstracte in mod independent
o	Si-au imbogatit cititul, memoria, limbajul si capacitatile matematice 
o	Si-au alimentat gandirea critica, creatoare si originala 
o	Le-a oferit exersare la luarea deciziilor rapid si cu acuratete sub presiunea timpului ( o abilitate care sa-I ajute sa-si imbunatateasca notele la examenele scolare)
o	I-a invatat cum sa gandeasca in mod logic si efficient, invatandu-i sa selecteze cea mai buna alegere dintr-un numar mare de optiuni.
o	I-a provocat pe copiii talentati, in timp ce, ajutandu-i pe elevii dotati dar cu realizari sub potential, i-a ajutat sa invete cum sa studieze si sa lupte pentru performanta. 
o	A demonstrat importanta planificarii flexibile, concentrarii si consecintelor deciziilor
o	A ajuns la baieti si fete, fara deosebire de capacitatile naturale sau provenienta socio-economica. 

Sahul in scoli

Sahul (larg imbratisat de rusi si europeni care predau jocul ca parte al programei educationale) s-a mutat ca parte a curicum-ului in sute de scoli din Canada. Ei au vazut beneficiul pentru copiii care invata jocul.

Dar aceste motive nu obliga copilul sa se apuce de joc. Ca antrenor de sah am vazut o crestere a frecventarii in cluburile de sah scolare la care eu predau. Compania la care lucrez in Phonix A.R a vazut o crestere anuala de 20% in ceea ce priveste participarea la sah a copiilor de la infiintarea cu opt ani in urma. Cand am inceput sa predau sahul acum cinci ani aveam un turneu scolar cu 70 de jucatori. Consideram ca e un turneu mare cand aveam 150 de inscrisi. In acest an 2004 in cele opt turnee pe care le tinem, participarea medie intrece 350 in cinci sectiuni si asta doar in zona Phonix. Campionatul statului Arizona si Cupa Guvernatorului Arizonei, fiecare au avut 600 de concurenti in timp ce recentul Campionat Elementar al Federatiei Sahiste al US a avut cam 2100 de copii ca participanti.

Copiii sunt atrasi de sah

De ce sunt copiii atrasi de sah? Cred ca sahul se adreseaza naturii noastre mostenite, individualiste, competitive. Cum creste, un copil doreste sa stea pe picioarele proprii, departe de parinti si de supraveghetori si in acelasi timp cand realizeaza ceva le zic: “ Hei, uitati-va ce pot face!”

Spre deosebire de alte sporturi de echipa, jucatorii de sah chiar ca stau pe picioarele lor. Daca pierd un joc este greseala lor, esecul lor, a nimanui altcuiva. Nu pot sa blameze pe un coleg de echipa pentru greseala personala, ca a gresit o pasa, ca nu a dat un gol, sau a fost fortat sa joace cu respectivul coleg indiferent cat de rau joaca acesta. In acelasi timp cand castiga este tot responsabilitatea lor. Este pentru ca au depus putin efort in plus in a invata complicatiile jocului. Ei sunt aceia care planifica cum sa-si atraga oponentul intr-o lupta lunga sau intr-o scurta capcana. Si dupa meci victoria poate sa creeze un nivel de adrenalina atat de ridicata incat nu e egalata decat de cotele sporturilor profesioniste. 

Copiii care incep acest joc traiesc emotii puternice pentru joc. O data invatat este pentru o viata. Totusi, doar cei care fac sport competitiv se vor dezvolta ca jucatori mai buni intr-un timp mai rapid decat aceia care invata doar mutarile jocului. Dar este acesta sanatos? Nu alimenteaza o atitudine competitiv in copiii nostri, lucru care poate fi negativ? Nu cred, cel putin nu in arena jocului competitiv.

Am vazut in sah copii care cresc devenind copii grozavi, copii care sunt saltareti, calmandu-se, copii hiperactivi care stau si joaca ore intregi. Copiii care sunt prea emotivi si invata sa piarda si se intorc sa joace din nou, copii super dotati care invata ca totdeuna este cineva care poate sa-l infranga, copii care niciodat nu cred ca pot sa joace si sa exceleze in ceva, dar castiga meciuri, copii care vor sa castige cu orice pret, invata ca victoria nu este totul. Si am vazut copii care au castigat sau care au pierdut, legati de parintii lor intr-o indescriptibila masura cand ei ies din sala de competitie.

Cred ca sahul este bun pentru tine si grozav pentru copii.

Si mai cred in cuvintele nemuritoare ale celui de al treisprezecelea campion de sah Gary Kasparov: 

“Daca crezi ca este doar un joc nu-l joci corect”!